Museet

Skudeneshavn Museum i Mælandsgården ligger midt i den vakre, vernede trehusbebyggelsen i gamle Skudeneshavn - byen som vokste frem på 1800-tallet i forbindelse med det rike sildefisket.

På museet i Mælandsgården kan du få et innblikk i hvordan byen vokste frem, se hvordan en borgerfamilie levde for 150 år siden og se gamle håndverk som preget bybildet. Fiske, sildesalting, handel og sjøfart er temaer som har dominert Skudeneshavn i snart 200 år. På museet får du et innblikk i hvordan dette har vært med å forme byen.

Fra krydderhylla i krambua

Bilde
Bilde

Lek og moro i sjøhuset

Hva med en tannlegetime her?

Bilde
Bilde

Duket for festligheter i finstuen

Fra krydderhylla i krambua

Bilde

Hva med en tannlegetime her?

Bilde
Bilde

Lek og moro i sjøhuset

Bilde

Duket for festligheter i finstuen

Museet har både bolighus og sjøhus. I den eldste delen av bolighuset, som er fra 1818, kan du gå gjennom gamle stuer, soverom og se tjenestejentas værelse. Kanskje møter du på gamle fru Mæland? Det sies at hun ikke har forlatt huset enda, selv om hun døde for over 60 år siden.

Bilde

Handel og sjøfart har dominert Skudeneshavn i snart 200 år

Du kan lære om sildefiske, Skudeneshavns opprinnelse og vekst, utenriksfart og ulike håndverk. Det er også en flott modell over hvordan Skudeneshavn så ut i 1918. Mælandsgården huser også en butikk fra 1843. Her er hyller og disk fremdeles som de var da liberalisering av handelsloven førte til etablering av mange butikker i Skudeneshavn. På sjøhusene finner du båtutstilling og landbruksutstilling.

Bilde

Vakre stuer for borgerskapet

Bilde

Personlig hygiene på en stilfull måte